Whiskysovs

Whiskysauce er nok mest berømt pga. Jensen´s Bøfhus, men jeg har ikke smagt deres version i mange år. Det er år og dag siden købte saucer blev bandlyst i mit køkken, da jeg sjældent synes de smager særlig godt og desuden ikke er ret vild med at fylde mig selv med kemi. Jeg faldt fornylig, ganske tilfældigt, over en opskrift på hjemmelavet whiskysauce, og tænkte at det kunne jeg da lave på et tidspunkt.
I går stod menuen så på T-bone-steaks, og saucen måtte godt være noget andet end den klassiske bearnaise. Jeg kom i tanke om whiskysaucen, men havde ingen anelse om, hvor det lige var jeg havde set den. Jeg googlede, og endte med at tage udgangspunkt i Gastromands opskrift. Dog valgte jeg at starte saucen op på en smule hakket løg, da det altid giver en dejlig smag. Hvis man ikke er til sauce med “klumper” kan man sigte saucen til sidst, men herhjemme kan alle lide løg, så jeg lod dem blive i.

Det synes måske lidt bøvlet først at koge essens, og så lave saucen, men det giver en rigtig god smag. Man kan sagtens lave saucen lidt tid før middagen er klar, og så bare lune den, når kødet er klar.
Der er ingen grund til at bruge den dyreste whisky til denne sauce, du koger alligevel alkoholen væk, så billig whisky, der alligevel stod på hylden og samlede støv (min husbond gider nemlig ikke drikke Glenfiddich) er ganske fint her.

Whiskysauce (til ca. 4 bøffer)
1 dl billig whisky
2 spsk balsamico
2 tsk koncentreret tomatpuré
1/4 finthakket løg (ca. 3 spsk)
lidt frisk rosmarin
1 spsk olie
½ tsk røget paprika
2½ dl piskefløde
salt og peber
evt. lidt sirup eller til at søde saucen

Start med at komme ½ dl whisky og 1 spsk balsamico i en lille gryde sammen med stilken fra rosmarinen. Kog det ind til det halve, og sigt det over i en lille skål. Dette er din essens.
Kom olien i den varme gryde sammen med løgene og den finthakkede rosmarin. Steg ved halvhøj varme til løgene er klare.
IMG_3609
Tilsæt ½ dl whisky, fjern gryden fra komfuret og sæt så ild til whiskyen. Dette må IKKE gøres under emhætten, da du så kan sætte ild til hele hytten.
IMG_3612
Lad flammerne dø ud og tilsæt så tomatpuré og balsamico. Sæt gryden tilbage på blusset og rist massen godt igennem. Tilsæt først paprika og så fløde og lad saucen koge op. Kom essensen i saucen og smag til med salt og peber. Hvis saucen smager lidt for bittert, kan du evt. smage den til med en smule sukker eller sirup.
IMG_3619
Server saucen til en god bøf og drik et stort glas rødvin til – du har fortjent det 🙂
IMG_3621

2 kommentarer
  • Tak for en rigtig god opskrift. Jeg serverede denne sovs her til aften til stående ovationer. Jeg er dog uenig i, at “der er ingen grund til at bruge den dyreste whisky til denne sauce, du koger alligevel alkoholen væk”.

    Ja, man koger alkoholen væk, men smagen bliver.

    Jeg gjorde, som du sagde – benyttede en billig whisky – men jeg havde kun en sjat, lige nok til essensen, så i anden afdeling, flamberingen, benyttede jeg en Lagavulin, som er dyr og har en meget karakteristisk, røget smag. Det gjorde virkelig en forskel. Den røgede smag trådte klart igennem, og sovsen fik karakter, som kun kan tilskrives whiskyen.

    Så hvis man har en yndlingswhisky, vil jeg bestemt anbefale at benytte den – afhængig af, hvad sovsen skal serveres til. Det gør en stor forskel.

  • Skriv et svar til Søren Storm Hansen Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *