Signe Vinther, rendyrket foodie
Jeg er tosset med mad, simpelthen rendyrket foodie! Jeg kan relatere langt de fleste samtaleemner til mad - og er altid god for en opskrift på stort set hvad som helst. Jeg kan lide at lave det meste fra bunden; jeg elsker at bage, og køber aldrig hverken brød eller kager. Jeg bryder mig generelt ikke om halv- eller helfabrikata, og det økologiske fylder også meget i mit hjem.

Stifado

Årstiden for simreretter er lige straks ovre, så det er med at gribe chancen, mens der stadig kan vejres lidt frost i luften 🙂
Jeg blev inspireret af fru Plums labre stifado (af uvisse årsager ligger opskriften ikke på hjemmesiden), og lavede min egen version i aftes. Den første times tid dufter hele hytten af kanel, men derefter begynder kanel, vin og tomat at gå i en form for symbiose, og det bliver den lækreste sauce.
Desværre havde jeg købt en oksebov fra en gammel malkeko (nej, jeg vil så IKKE anbefale slagteren i mit nærområde!!!), så mange timer i gryden gjorde den ikke mør – ØV! Sovsen var nu yderst lækker, og næste gang køber jeg kød et andet sted…

Der er lidt forarbejde med at brune løg og kød, men ellers passer retten jo sig selv. Jeg havde fundet nogle brune basmatiris i fakta, som jeg ville have serveret til, men min mand insisterede på de hvide (han er MEGET vegetar-forskrækket), og de smager jo altid godt. Desuden serverede jeg en grøn salat med avocado til, der smagte dejlig frisk som modspil til den kraftige sovs.

Stifado (8 pers. – du kan bare servere det til 4, og så smide resten i fryseren)
1½ kg oksebov
2 ds. flåede tomater
750 g løg (en hel pose økologiske)
6 fed hvidløg
1 frisk chili
½ l rødvin
3 stænger kanel
3 laurbærblade
1 tsk kommen
10 hele peberkorn
5 hele nelliker
10 enebær
nogle kviste frisk timian
salt
olie til bruning

Pil løgene og skær dem i kvarte. Hvidløgsfeddene knuses let med knivens flade side. Varm en gryde op til medium varme, kom olie i og dernæst løg og krydderier i – lad det brune til løgene er godt brune (det tager nok 15-20 minutter).
Skær kødet i store tern (ca. 7×7 cm). Når løgene er brune, hældes de på en tallerken og sættes til side. Varm gryden mere op, tilsæt olie og brun nu kødet af nogle gange (3 gange i min store stegegryde). Når al kødet er brunet tilsættes vinen, som koges igennem i 5 minutter. Kom al kød, samt løg og krydderier tilbage i gryden – tilsæt tomat, et par teskefulde salt og måske lidt vand, så det dækker.
Lad retten småsimre med låget på klem i et par timer – sovsen skal koge ned til en lækker cremet konsistens. Mærk efter at kødet er helt mørt og smag til med salt og peber. Fisk evt. kanelstænger og chili op og server med ris eller ovnstegte kartofler, et drys persille samt lidt grøn salat.

10 kommentarer
  • Jule Mig siger:

    Øv at det ikke blev mørt, for det ser godt nok LÆKKERT ud !! Kan næsten dufte det…

    Hyggehygge
    Marianne

  • Signe siger:

    Hele huset duftede også skønt.
    Til gengæld sætter hunden STOR pris på det 🙂

  • Piskeriset siger:

    Skøn, skøn ret! Jeg kan godt lide sådan et solidt skud krydderier – mmm 🙂

  • Hanne's verden siger:

    Stifado…. jeg drømmer mig lige væk til Santorini, hvor vi fik skøn Stifado. Så tak for det indlæg!
    Kanelen kan jeg bare ikke forliges med i kødretter. Irriterende, måske det kan læres ;o)

  • jan siger:

    lige til en start, her på Kreta hvor jeg bor, er der ikke årstider for mad, det meste af den mad vi spiser her er gryderetter, det stammer helt tilbage fra tiden før køleskabet, da det er langtids holdbart, vedr. kanel er det smag og behag, prøv at erstatte kanelen med kommen / anis, det er anderledes men godt, og til signe, jeg prøvede din opskrift den er bare kanon, smagte dejligt

    mange hilsner
    jan ( kok på kreta )

  • Lasse E siger:

    Internettet kan ikke dø! Og der kommer de mærkeligste mennesker forbi. Som f.eks. mig der netop var på udkik efter en god Stifado opskrift.

    Camilla Plums TV-serie “Camilla og den sorte gryde” blev genudsendt her i 2018 og det er i #2 i den serie at hun kokkererer Stifatho. Den ligger på DR.dk lige pt. Nå, men bortset fra det, så bruger hun OKSE TYKKAM. Det er bedre fedt-marmoreret og smager efter min mening bedre end bov. Men det er desværre sjældent tilgængeligt i køledisken, men kan som regel bestilles med hjem fra supermarkeds-slagteren. Så eksotisk en udskæring er det heller ikke.

    Nå jeg drøner videre ud i cyberspace. tak for inspirationen!

    • Signe Vinther siger:

      Jeg har haft en længere periode, hvor jeg ikke har kunnet tåle kanel, men heldigvis er det bedre nu. Derfor har jeg faktisk ikke lavet Stifado siden 2010, hvor opskriften er fra. Må da hellere finde et stykke tykkam til det næste gang 🙂

  • Dorte siger:

    Kan jeg bruge lammekød i s f okse ?

    • Signe Vinther siger:

      Hej Dorte
      Undskyld det meget sene svar – du har garanteret lavet retten for længst.Jeg tænker at du sagtens kan bruge lam i stedet for okse 🙂

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.