Speltflutes

Jeg har det meget hårdt for tiden, idet min elskede Assistent køkkenmaskine er gået i stykker. Dette indebærer en hel del håndælten herhjemme, da vi jo stadig skal have brød på bordet. Jeg er rimelig god til at ælte dej, men kan jo ikke blive ved lige så længe som min køkkenmaskine, så derfor prøver jeg nogle nye brødopskrifter af.
Denne opskrift blev til fordi jeg skal bruge nogle flutes til i morgen, hvor jeg får besøg af Thea, der fremstiller lækre økologiske kropsprodukter, som hun vil præsentere for nogle udvalgte “damer” hjemme hos mig – og snacks skal der til 🙂 Desuden havde jeg lige modtaget Lindas køkkenrester, idet de flytter til det store udland i morgen – deriblandt 1½ kg groft speltmel.
Skulle man have en velfungerende køkkenmaskine (hvilket jeg håber på at jeg også har, når den liiiige har været et smut i Sverige), kan dejen røres sammen på 10 minutter ved fuldt drøn – ellers hedder det 20 minutters workout ved røreskålen. Den lange æltning gør brødet mere luftigt ved bagning.

Speltflutes (6 stk)
5 dl vand
1 dl yoghurt naturel (eller lignende surmælksprodukt)
1 dl surdej (eller yderligere 1 dl yoghurt)
5 g gær
2 tsk salt
250 g groft speltmel
500 g hvedemel

Kom koldt vand og gær i en stor røreskål. Tilsæt surdej, yoghurt og salt. Sørg for at gæren er opløst. Tilsæt speltmel og hvedemel lidt ad gangen. Rør godt og begynd at ælte, når alt melet er tilsat. Ælt i ca 20 minutter til dejen begynder at slippe kanterne af skålen. Kom film over skålen og lad den hæve i 8 timer ved stuetemperatur.

Dejen før og efter hævning

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og brug en spatel/kniv til at skære 6 nogenlunde lige store flutes. Meningen er at man ikke trykker al luften ud af dejen, så lad endelig være med at forme brødene for meget. Læg dem på to stykker bagepapir. Tænd ovnen på 225 grader og sæt en plade derind (alternativt en bagesten). Når ovnen og pladen er vand trækkes bagepapiret over på pladen, og brødene bages i ca 12 minutter på næstøverste rille.
Afkøler på en rist – så er de klar til bruschetta i morgen.

4 kommentarer
  • arendse siger:

    Hej
    Jeg har ikke selv nogen røremaskine, men mener, at mit brød bliver virkelig godt alligevel. Jeg bruger en teknik inspireret af Dan Lepard: bland alt (udelad evt. saltet og tilsæt det næste gang). Lad det hvile i 10-15 min. Ælt kort (30 sek), lad hvile i 10 min. Ælt, ladhvile i 10 min. og ælt igen. Jeg synes det passer godt med 7 dl. vand til et kg mel(oftest tager jeg 250 g mel, 2,5 dl vand og en spsk. surdej/lidt gær om aftnen. det lader jeg hvile til om morgnen, hvor jeg tilsætter resten (750 g mel, 4,5 dl vand og 20 g salt)). Når dejen er hævet (hvis jeg har lavet den på fordej om morgnen, kommer jeg den på køl, og bager når jeg kommer hjem), vender jeg den bare ud på et melet bord. Så strækker jeg det til et rektangel, deler den i to og folder forsigtig hver del. Jeg bager dem med det samme i 10 min ved 275 grader (smid en kop vand der ind) og skruger derefter ned til 200 grader og bager dem yderliger 20-25 min.

  • […] en pande i masser af smør, men smagene spiller rigtig godt sammen. Husk et godt stykke brød (fx dette) til at søbe smørret op med. Desuden SKAL tallerkenerne lunes inden anretning, da retten meget […]

  • […] begge dele smager skønt. Man kan servere osso buco med risotto eller bare et stykke godt brød (fx dette), men herhjemme er vi vildest med kartoffelmos, så det kom på menuen forleden. Nogle piller […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *