Shepherd’s pie

Normalt ville jeg ikke opfatte Shepherd’s pie som restemad, men da jeg stod med 450 g lammehals, der var i overskud fra en gang shawarma, og jeg lige havde set opskriften på Shepherd’s pie a la Jamie Oliver, hvor han bruger en hel lammebov, var det oplagt at bruge kødet til dette.
Til trods for at kødet er tilberedt i forvejen, er det en forholdsvis tidskrævende ret, men den kan sagtens tilberedes dagen før, opbevares på køl og så bare puttes i ovnen en times tid inden spisetid.
Jeg har ofte lavet enten Shepherd’s eller Cottage Pie med hakket kød, men denne opskrift er bare lækrere; desuden er det virkelig lækkert at kartoffelmosen bliver meget sprød, og man så får sovs til, så det ikke bare er blød mad.
Retten mætter temmelig meget, så vi spiste den til aftensmad, og så var der også til en gang frokost til manden – det er da meget godt klaret for en rest lammekød 🙂

Shepherd’s Pie (5 personer)
450 g tilberedt lammehals eller -bov
2 løg
2 gulerødder
2 pastinakker
2 spsk frisk timian eller rosmarin
1 spsk hvedemel
salt og peber
1 liter bouillon

Mos
2 kg kartofler til mos
30 g smør
100 g revet parmesan
salt og peber
Revet muskatnød
60 g rasp

300 g grønner bønner eller ærter

Hak løg, gulerødder og pastinakker fint. Kom lidt olivenolie i en gryde og svits grøntsagerne ved medium varme i ca. 15 minutter. Tilsæt timian/rosmarin og lammekødet skåret i grove tern. Drys med hvedemel, rør rundt og kom bouillon i gryden. Lad sovsen simre under låg i 40 minutter. Smag den til med salt og peber. Læg en sigte over en mindre gryde og hæld hele baduljen over i sigten. Lad det dryppe af et par minutter, så du har en fast masse af lammekød og grøntsager.
Til mosen skrælles kartoflerne og skæres i grove tern. Kog dem helt møre i vand. Hæld vandet fra og lad kartoflerne dampe tørre. Tilsæt smør og halvdelen af osten og mos det hele godt. Smag til med salt og peber og lidt revet muskat. Lad mosen afkøle.
Smør et ildfast fad med fedtstof og drys med halvdelen af raspen. Kom halvdelen af mosen ned i fadet, og form den til en slags tærtebund. Fordel kødfyldet i fadet og top med resten af mosen, så kødet er helt dækket. Rids mosen med en gaffel og drys med resten af raspen og osten.

IMG_2828
Sæt fadet nederst i ovnen ved 200 grader i ca. 70 minutter. Den skal være gylden og sprød.

IMG_2834
Lige inden servering koges sovsen op (den skal muligvis jævnes lidt), og ærter eller bønner dampes i lidt saltet vand.

IMG_2840

2 kommentarer
  • Nøøøøøj, sikke en laber sag *savle*

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *