Shawarma II

Jeg har egentlig blogget om shawarma før, men det var lavet på basis af resterne af en lammekølle. Denne gang brugte jeg en hel udbenet lammekølle (bare sådan en slave-new zealænder-en, som lå på bunden af fryseren), den vejede nok 800 g. Først blev den marineret i noget krydret yoghurt og derefter kommet i Römertopfen og langtidsstegt i 5 timer. Kødet kunne rives fra hinanden med 2 gafler, så mørt var det – og det smagte SÅ godt. Den forrige opskrift var god, men det her var simpelthen uovertruffent. Begge piger spiste kødet med velbehag, og min yngste datter spurgte om ikke vi kunne få shawarma, hver gang der skal kød på menuen!!!
Med så mange timer i ovnen, er det nok ikke et hverdagsmåltid, men som en anderledes form for gæstemad, eller et weekendmåltid kan det sagtens gå. Jeg bagte tortillas til, men du kan evt. bare købe en pakke arabiske fladbrød, og varme dem let i ovnen.

Vær opmærksom på at langtidstegning krymper kødet temmelig meget, så hvis du skal invitere gæster skal du nok bruge en noget større lammekølle – vi spiste i hvert fald rub og stub! Har du ingen römertopf, så brug en stegepose, eller en stegegryde, der kan komme i ovnen.

Shawarma (4 pers.)
1 udbenet lammekølle, ca. 800 g
3 dl yoghurt naturel
2 spsk garam masala
1 spsk spidskommen
2 fed hvidløg

Kom yoghurt og krydderier i en plastikpose – riv hvidløgene og kom dem ned til blandingen. Ryst posen og kom lammekøllen derned. Slå en knude på posen og masser ligesom kødet med yoghurtblandingen. Kom posen i køleskabet i mindst 3 timer, men gerne natten over.
Stil din römertopf i vand i en halv times tid. Kom nu lammekød og yoghurtblandingen ned i skålen, drys med lidt salt og sæt låget på. Sæt ovnen på 175 grader og stil römertopfen ind i 4-5 timer. Hvis du bruger en stegepose, skal ovnen nok kun stå på 140 grader, da römertopfen ligesom skærmer for varmen. Du kan med fordel dryppe lammekøllen med yoghurt”snasket” et par gange undervejs.
Tag lammekøllen ud af ovnen og riv den i fine stykke med 2 gafler, kom kødet i et fad der holdes varmt (evt. ved ovnens eftervarme), mens brødet bages.

Jeg serverede en creme fraiche-dressing til, som var smagt til med de samme krydderier som kødet, altså spidskommen, garam masala og hvidløg, tomater i både, salat, chilisauce, Klidmosters labre rødbedehumus samt syltede løg:

Syltede løg
3 store løg (jeg brugte 2 gule og 1 rød-)
1½ dl eddike (lager- eller æble-)
3-4 spsk rørsukker
1 tsk fennikelfrø
1 tsk hel koriander
salt og peber
1 håndfuld grofthakket bredbladet persille

Kog en lage af eddike, sukker og krydderier – smag til. Skær løgene i halve både, kom dem i en skål og hæld den varme lage over. Lad det trække til lagen er kold (gerne et par timer) og vend så den bredbladede persille i.

Note: Efterfølgende har jeg lavet shawarma masser af gange med udgangspunkt i denne opskrift, men oftest med en hel lammebov eller en lammehals – begge er fantastiske udskæringer til langtidstilberedning!

17 kommentarer
  • Marie Ulletved Holmgaard siger:

    Mums, hvor det lyder godt!! Holder det sig saftigt til dagen efter? Er da ikke sikker på at jeg kan vente til vi skal have gæster med at lave det…

  • Signe siger:

    Eftersom at vi åd det hele, er det lidt svært at svare på – men jeg vil da tro det!

  • Klidmosteren siger:

    OMG! Det ser fuldstændig fantastisk ud. Når jeg får min stegegryde i hus skal det der være det første jeg skal lave.
    Kram M

  • Signe siger:

    Jeg var også megastolt af måltidet hele resten af dagen 🙂 det var fantastisk på den autentiske måde!

  • Kasper Bergholt siger:

    Cool måde at tilberede shawarmakødet på synes jeg. Det ser ud til, at kødet opnår en nærmest rillettes-agtig mørhed på grund af den syreholdige marinade og den lange tilberedningstid, hvor der holdes på fugten.

    Jeg købte en årgang shawarma hos en libaneser, der havde den mest fantastiske løgsalat med diverse krydderurter.

    Uhm…

    Sulten efter shawarma, og klokken er 8:53… 😉

  • Signe siger:

    En römertopf er et ordentligt monstrum at have stående, men ind imellem (som i dette tilfælde) når den virkelig opfylder sit formål, og laver mørt og saftigt kød, er det hyldepladsen værd 🙂
    For nogle uger siden lavede jeg syltede løg til indisk mad, og de smagte så godt, at jeg på ingen måde er færdig med at eksperimentere med hvor de kan passe ind – og her var det endnu engang helt perfekt.
    Og bare rolig, jeg kan også få lyst til de mærkeligste ting tidligt om morgenen…

  • Deborah siger:

    Kan man lave dette med oksekød? Og i givet fald, hvilken udskæring vil så passe?

  • Signe siger:

    Hej Deborah
    det tror jeg bestemt godt at du kan – jeg tror at en oksebov ville være passende 🙂

  • Hanne's verden siger:

    For dælen, dét ser godt ud!
    Skal helt sikkert prøves. Mine tænder løber i vand.

  • Anonymous siger:

    Det ser fuldstændig enormt lækkert ud – jeg sidder godt nok her og er mæt, men jeg bliver helt sulten alligevel. Hilsen Bente

  • Signe siger:

    @Hanne: Prøv bare løs – ifl. min søster er det ret nemt 🙂
    @Bente: Det er nok bedst for taljen at læse opskrifter når man er mæt, men nogen gange kan man også blive fristet over evne!

  • Marie Ulletved Holmgaard siger:

    Nu er det prøvet, og det blev vildt godt! Jeg brugte min stegegryde, og lavede en kæmpeportion, så der var både til dagen derpå og en gang i fryseren. "Dagen efter"-portionen varmede vi bare i mikroen, og så var den lige så god som den frisklavede 🙂

  • Signe siger:

    Godt tip 🙂

  • […] Shawarma m. brød og […]

  • […] tilfældigt er min søster og desuden har fødselsdag i denne uge. Hendes yndlingsblog-opskrift er shawarma II. Tusind tak til alle de deltagende, det har været rigtig skønt at høre om jeres […]

  • […] Lørdag: Shawarma […]

  • […] Durum – eller sharwarma, om du vil. Mindstemanden har set et eller andet på youtube, som han gerne vil […]

  • Skriv et svar til Anonymous Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *