Signe Vinther, rendyrket foodie
Jeg er tosset med mad, simpelthen rendyrket foodie! Jeg kan relatere langt de fleste samtaleemner til mad - og er altid god for en opskrift på stort set hvad som helst. Jeg kan lide at lave det meste fra bunden; jeg elsker at bage, og køber aldrig hverken brød eller kager. Jeg bryder mig generelt ikke om halv- eller helfabrikata, og det økologiske fylder også meget i mit hjem.

Semifreddo med saltmandler og chokolade

Semifreddo er en lidt lettere form for parfait, hvor de stiftpiskede æggehvider også røres i iscremen. Det gør isen lidt lettere, og den smelter markant hurtigere (semifreddo betyder halvfrossen på italiensk, så den skal være blød). Man skal ikke bruge en ismaskine til denne form for is, det hører med til istypen at den krystalliserer en smule.
Fornylig var vi til en rund fødselsdag, hvor desserten bestod af forskellige typer is; én af dem med saltmandler og chokolade. Den var så lækker at jeg fik lyst til at genskabe smagen – og denne hjemmelavede model blev overordentlig vellykket (jeg startede med at brænde den første portion mandler i ovnen, men efter den omgang gik alt godt…).
Du kan selvfølgelig også bare bruge hakkede mandler eller købe en pose saltmandler, men de er ikke voldsomt svære at lave. Brug en god, mørk chokolade – man kan sagtens smage forskel i den kolde is. Jeg brugte en Valhrona 70%, men mindre kan godt gøre det.

Semifreddo med saltmandler og chokolade (ca. 1 liter)
50 g mandler
1½ spsk fint salt
1 dl kogende vand
2½ dl piskefløde
3 æg
100 g sukker
1 stang vanilje
100 g mørk chokolade (mindst 60% kakaoindhold)

Start med mandlerne: Opløs saltet i det kogende vand og dæk mandlerne med saltvand. Lad dem trække i 15 minutter. Hæld mandlerne op i en sigte og lad dem dryppe af.

IMG_4620
Fordel mandlerne på en bageplade og stil dem midt i ovnen ved 175 grader. Bag dem i ca. 15 minutter (hold øje med at de ikke brænder på).
Lad mandlerne afkøle og hak dem groft. Hak ligeledes chokoladen groft.
Del æggene i blommer og hvider. Kom 25 g af sukkeret ned til blommerne sammen med marven af vaniljestangen (gem bælgen i et glas med sukker). Pisk blommerne til en cremet æggesnaps.
Rens piskerisene og pisk hviderne stive. Kom resten af sukkeret ned til hviderne og pisk til en fast marengs.
Pisk fløden til blødt skum.
Vend hviderne i æggesnapsen med en dejskraber. Vend også flødeskum heri. Kom halvdelen af iscremen i beholder med låg og drys saltmandler og chokolade over (ca. halvdelen). Kom resten af iscremen over og drys med de resterende mandler og chokolade.
Sæt låg på beholderen og kom den i fryseren i mindst 4 timer.
Serveres kuglet op som her. Friske bær er et lækkert tilbehør.

IMG_4642

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.