Pickles

Kald mig bare gammeldaws men jeg elsker altså at sylte – der er en sær tilfredsstillelse ved at komme ting på glas, og siden bruge det som søde værtindegaver eller som lækre ting til madlavningen i hverdagen. En af de ting jeg startede med (næstefter marmelade) var pickles, som jeg med skam må meddele at jeg ikke engang kunne lide, de første år jeg lavede det. Dengang syntes jeg bare at det var godt at lave remoulade med (hvilket nu stadig fungerer; mayonnaise +kapers +pickles=drønlækker remo), men i dag syntes jeg også det er godt til en hjemmegjort hotdog eller som et pift til en rugbrødsmad med roastbeef.
I starten købte jeg alle mulige grøntsager specielt til at lave pickles med, men i de senere år har jeg eksperimenteret lidt, og også nogle gange bare brugt de grøntsager der var i grøntsagsskuffen (og endnu engang tak til Aarstiderne…). Basen er som regel blomkål og gulerødder, men stort set alt kan bruges, bare sørg for at skære grøntsagerne i nogenlunde ensartede stykker. Hvis du bruger tomater, agurker eller bønner skal de ikke koge ligeså længe som de andre grøntsager, og derfor skal de lægges i en seperat saltlage, men ellers er der frit slag for fantasien.
Pickles skal helst stå og trække en måneds tid på glas, så smager den bedst – til gengæld kan den holde sig et års tid ved ensartet temperatur – og ja, det er hele arbejdet værd, og smager meget bedre end den med K på…

Pickles (ca. 6 glas i varierende størrelse)
1 hoved blomkål
3 store gulerødder
3 stribede rødbeder
1 stort løg – i alt ca. 1,4 kg grønt
2 dl salt
1,7 l kogende vand ( en elkedel fuld)

Pluk blomkålen i små buketter, og skær stokken i små tern (ca. 1×1 cm). Hak løget groft. Skær gulerødder og rødbeder i små tern – samme størrelse som blomkålsstokken. Opløs saltet i det kogende vand, og kom alle grøntsagerne op i lagen. Sæt det køl natten over. Sigt grøntsagerne fra og smid lagen ud.

1½ l husholdningseddike
3½ dl rørsukker
1½ dl hvedemel
2 tsk gurkemeje
2 tsk paprika edelsüss
4 spsk karry
4 spsk sennepspulver (Colman´s)
ca. 2 dl vand
10 peberkorn
2 nelliker
1 spsk atamon

Kog eddiken op og kom grøntsagerne i. Kog op og lad det koge i ca. 3 minutter – til grøntsagerne er sprødmøre. Tag grøntsagerne op med en hulske og tilsæt sukkeret til den kogende eddike. Pak peberkorn og nelliker i en gazepose eller et stykke køkkenrulle med en bomuldssnor omkring. Rør mel og krydderier sammen og kom vand i til en tyk jævning. Kom jævningen i den kogende eddike og pisk godt. Kom gazeposen i, og lad lagen koge i 10 minutter – tjek at der ingen klumper er. Kom grøntsagerne tilbage i lagen og kog op. Tilsæt atamon, rør en gang og kom på atamonskyllede glas. Stil glassene mørkt i en måneds tid og server til en god frokost.
Husk at lufte ud, så hele huset ikke lugter af eddike i dagevis (og ja, det har jeg lært på den hårde måde…).

11 kommentarer
  • Anne LO siger:

    Ja, jeg tænkte også lige på, at man ikke skal stikke hovedet alt for langt ned i gryden til den kogende eddike. 🙂

    Jeg spiser ikke selv pickles, så jeg anede ikke, at man kunne bruge alt muligt. Tænk engang.

  • Signe siger:

    Tja, ungerne syntes heller ikke at det lugtede alt for godt undervejs :-)Noget skrapt; eddike og kogt kål-kombinationen kan vel holde nabolagets børn væk i dagevis 😀

  • Klidmosteren siger:

    Kære Signe

    Tak for i går, det var hyggeligt 🙂

    Sikke en lækker pickles! Det må jeg prøve at lave noget af.

    Knus

  • Signe siger:

    Selv tak 🙂
    Jeg syntes farven alene på pickles, gør at man får lyst til at lave det – det er jo smukt ;-D

  • Anonymous siger:

    Er sennepspulver og sennepsmel det samme? Kunne ikke finde sennepspulver i supermarkedet.

  • Signe siger:

    Ja, det kan sagtens bruges i stedet.

  • Studinen siger:

    Mange tak :).

    Nu står de til modning bagerst i et skab.

  • Signe siger:

    Velbekomme 🙂

  • […] var jeg løbet fuldstændig tør for sennepspickles, så i aftes blev gulerod, perleløg, squash og romanescokål lagt i saltlage, og i dag blev de […]

  • […] kan jeg godt gå trygt i seng… i morgen venter min syltedebut – er selv fælt spændt på […]

  • […] så hvis du som jeg er vild med at sylte, så kan jeg kun anbefale den. Jeg har i mange år lavet pickles (som primært buges til remoulade herhjemme), men salte sylterier, udover agurker og rødbeder, er […]

  • Skriv et svar til Signe Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *