Signe Vinther, rendyrket foodie
Jeg er tosset med mad, simpelthen rendyrket foodie! Jeg kan relatere langt de fleste samtaleemner til mad - og er altid god for en opskrift på stort set hvad som helst. Jeg kan lide at lave det meste fra bunden; jeg elsker at bage, og køber aldrig hverken brød eller kager. Jeg bryder mig generelt ikke om halv- eller helfabrikata, og det økologiske fylder også meget i mit hjem.

Nordens folkekøkken

I den forløbne uge har jeg haft fødselsdag (juhuuu), og da manden for nogle uger siden deklamerede at han desværre ikke var hjemme på dagen grundet arbejde, måtte vi jo finde på en anden måde at fejre det på. Vi fandt en dato hvor vi begge kunne (i lørdags), vi fik ungerne solgt til højstbydende (det er ikke meget man får for gode børn nu om dage…), og jeg bad ham overraske mig med et restaurantbesøg.

Vi startede aftenen med et slag kort i køkkenet (han vandt – ARGH!), hvorefter vi tog på Bryggeriet og smagte månedens øl – et af vores foretrukne steder at nyde en øl. Derefter slendrede vi gennem Århus, for at ende i Jægergårdsgade på den forholdsvis nye restaurant Nordens Folkekøkken. Deres koncept går på at vin og mad hører tæt sammen (der er kun et meget lille vinkort ved siden af menuen), og at 1 ret med vin koster kr. 150,-, 2 retter med vin kr. 250,- og så fremdeles.
Vi bestilte deres Totaloplevelse: 5 retter med vin, aperitif, kaffe og chokolade for i alt kr. 648,- Restauranten importerer selv vinen, og kan man lide nogle af menuvinene, kan man købe en flaske eller 2 med hjem for den favorable pris af kr. 75,- Vi endte med at gå derfra med en ret tung pose…

På dagsmenuen er der i alt 7 retter, så det var ikke alverden vi skulle vælge fra. Vi endte med at få retterne forskudt, for jeg valgte suppe (menuens øverste punkt), hvor min husbond valgte nr. 2. Det betød at han endte med at få fiskehovedretten som 3. forret, og kød til hovedret, mens jeg undlod kødet – vi kunne sagtens spise det hele, og tempoet på retterne var fint, så det gjorde bestemt ingenting, at vi ikke fik nøjagtig det samme.
Vintjeneren opdagede hurtigt at vi både var glade for at spise, drikke og snakke om mad og vin, så hun fortalte vidt og bredt om vinene og vi gav respons. Da jeg fik 3. forret, fik jeg tilbudt en anden vin end menu-vinen, og takkede gladeligt ja – et superglas, som vi endte med at bestille et ekstra glas af samt 2 flasker med hjem.
Og hvad fik vi så at spise? Vi startede med en god Spumante og nogle saltede mandler, hvorefter jeg fik den BEDSTE græskarsuppe, jeg nogensinde har fået. Den smagte af smør, på den silkebløde måde. I suppen var der lidt lardo (italiensk, tørret spæk), syltet græskar, græskarkerner og kørvel. Til den en fed siciliansk hvidvin, som bare passede perfekt.

Fantastisk græskarsuppe

Den næste ret var rødbede-gravad laks med dild og agurk – anrettet smukt, med det røde/lyserøde og det grønne. Der var også lidt dildmayonnaise, hvilket både manden og jeg nærmeste slikkede af tallerkenen (“Det er jo dild!”). Hertil en frisk fransk hvidvin, som passede rigtig godt til agurken.

laks, rødbede, agurk og DILD

Så fik vi svinekæbe med rå æggeblomme, rosenkål, mormordressing og ristet malt. Igen en smuk ret, hvor elementerne spillede godt sammen. Jeg har faktisk ikke spist æg i mange år, men har de sidste år været lidt træt af det der kræsenhed, så jeg kastede mig ud i det, og endte med at spise hele æggeblommen! Det var her at husbonden fik en god og let italiensk rødvin, hvor jeg endte med at blive tilbudt en anden flaske – også en italiener, men med langt mere pondus!

svinekæbe, hønseæg, rosenkål, malt

Så kom fisken, i lørdags var det lange, med surkål, 2 slags selleri, pære og muslingesauce. Her var det så husbonden der overvandt al kræsenhed, og spiste selleri i lange baner – den sauce kunne også have fået mig til at spise næsten hvad som helst! Igen en dejlig hvidvin fra Italien (vi aner en tendens), opkaldt efter fåremælksosten Pecorino – noget med at der gik får mellem vinstokkene.

Lange med 2 slags selleri, pære, surkål og muslingesauce

Min mand fik dernæst en Kalveskank Esterhazy, hvilket var to slags kalvekød; langtidsbraiseret og rosastegt, mos, og rodfrugter, med en kraftig italiensk Syrah til.
Så var mætheden efterhånden ved at indfinde sig, så 6 små stykker nordiske oste med et glas rødvin til, var meget passende.

Vi rundede det forrygende måltid af med god kaffe, lidt chokoladesødt, samt en grappa til husbonden.

brownie, hvid choko med knas og esdragon samt trøffel

Alt i alt følte vi os meget velkomne på Nordens Folkekøkken, vi fik en meget opmærksom betjening, manglede intet i løbet af aftenen og stemningen var rigtig god.
Jeg kan kun anbefale en tur på Nordens Folkekøkken – det er bestemt ikke sidste gang vi kommer der!

14 kommentarer
  • foodfanatic siger:

    Dejlig anmeldelse Signe, og det lyder som en super aften. Har gået forbi et par gange og tænkt på, om det skulle prøves i dag. Jeg tror, at du har overbevist mig.
    Ps. Lille slåfejl ved svinekæbe 🙂

  • vi spiser ude siger:

    Rigtig god anmeldelse 🙂
    Overvejer selv at tage billeder af maden, men jeg synes det kan virke forstyrrende for en velskrevet artikel med for mange billeder af maden, man snyder også læseren lidt for at få en “jomfruelig” oplevelse hvis man vil besøge stedet. Men, som sagt god anmeldelse og faktisk ganske fine billeder.

    • Signe siger:

      Tak. Jeg tager altid billeder af maden, men skriver langt fra anmeldelser hver gang. Restauranten skifter menu hver 3. uge, så det ser formentlig helt anderledes ud, når/hvis nogen følger min anbefaling 🙂

  • Silja siger:

    Jeg synes, som de andre, at det er en rigtig fin anmeldelse. Billederne er også rigtig gode ( i hvert fald for mig som læser).
    KH Silja

  • Klidmoster siger:

    Orv, det gør da mine fordomme om stedet helt til skamme – fedt! Der vil jeg vildt gerne ind og spise snart 🙂

    • Signe siger:

      Måske også lidt strengt at dømme en restaurant på dens forgængere 😉

    • Anonym siger:

      Jeg kunne aldrig drømme om at sætte mine ben på nordens folkekøkken – udelukkende pga. hvordan de behandler deres ansatte. Rygterne og fordommene om stedet har virkelig bredt sig. Spørg hvilken som helst kok i Aarhus med respekt for sig selv, hvad de mener om nordens folkekøkken?

      • Signe siger:

        Det har jeg ingen viden om, så det skal jeg ikke kunne bedømme. Men triste rygter…

      • Rasmus klitgaard Nielsen siger:

        Som nuværende køkkenchef på Nordens Folkekøkken kan jeg kun beklage disse rygter men ved også at det ikke altid har været som nu. Vi er for øjeblikket 4 glade og tilfredse ansatte i køkkenet, der gør vort bedste for at give alle vore gæster en god oplevelse. Ved vort seneste jobopslag fik vi over 50 ansøgninger, heriblandt fra tidligere ansatte der ønskede at vende tilbage. Vi er kede af, hvis vores arbejdsindsats skal bedømmes ud fra tidligere forhold, og skal man ikke prøve at kigge fremad i stedet for at rode i fortiden.

        og signe vi vil glæde os til at se jer igen det er altid hyggeligt når der er nogen der sætter pris på det arbejde man går og laver.

        Venlig hilsen

        Rasmus Klitgaard

        • Signe siger:

          Tak for din kommentar – rart når det faktisk kommer direkte fra “hestens mund”, om noget kan det da mane rygter i jorden 🙂
          Som gæst på restauranten oplevede jeg også kun glade miner – også selvom vi var de sidste der gik…

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.