No knead bread

Jeg har i adskillige år bagt næsten det samme brød; stort set hver lørdag, så ungerne kan få varmt franskbrød med chokolade til morgenmad – det er ligesom en tradition. Jeg har flere gange læst om det her No knead bread, som ikke rigtig skulle æltes, men derimod bages i en stegeso/stegegryde MED låget på. Jeg ved ikke hvor opskriften oprindelig kommer fra, men jeg tog afsæt i Fru Plums version (altid et godt sted at starte), og lavede lidt justeringer, så det passer med min MEGET store Römertopf (der er kun plads til den i ovnen!). Det betyder selvfølgelig at man får et kæmpestort brød, men til gengæld holder det sig saftigt i dagevis – selv på tredjedagen behøver det ikke ristes.
Denne gang brugte jeg en klat surdej, hvilket det kun bliver bedre af (med hvedesurdej, mener jeg som regel bare en rest fra en anden dej, jeg har bagt forholdsvis kort forinden – her var det pizzadej). De fleste gange bruger jeg dog gær, og brødet bliver virkelig godt.  Husk at bruge noget ordentligt ubleget mel (jeg anbefaler dette), eller bland grovmel med almindeligt hvedemel i forholdet 1 til 3.
Brødet kan sagtens bages i en stegegryde, bare vær opmærksom på at låget kan holde til de 250 grader – jeg har flere gange lavet det i min Le Creuset sauterpande, og så bare pakket knoppen ind i folie; det kan godt gå an.

No knead bread (1 stort)
8 dl vand
2 tsk salt
2-3 g gær (på størrelse med en ært)
1100 g ubleget hvedemel

Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt og mel – bare rør dejen sammen med en grydeske, den skal IKKE æltes.

Sæt film over skålen, og lad dejen hæve 12-18 timer. Hæld den ud på et meldrysset bord, fold den et par gange med hjælp fra et par dejskrabere, og lad den ligge til efterhævning 1-2 timer.
Hvis du bruger Römertopf skal den ligge i vand i 30 minutter, sættes ind i en kold ovn, og varmes op til 250 grader. En stegegryde sættes bare ind i ovnen med låget på. Når stegesoen er gennemvarm (ca. 15 minutter efter at ovnen har nået den ønskede temperatur), tages den ud, låget løftes, og dejen kommes ned i soen. Sæt låget på og sæt soen i ovnen i 30 minutter. Dernæst fjernes låget, ovnen skrues ned til 230 grader og brødet gives yderligere 15 minutter, så det får lidt farve.

Kør en palet rundt i kanten, vip brødet ud på en rist, og lad det afkøle.


Print Friendly, PDF & Email

12 kommentarer

  1. Nåh, så forstår jeg da bedre. Den fremgangsmåde tror jeg, bliver en vinder her i hytten også, for det er dælme dejligt brød!

  2. Jeg plejer at bage det om eftermiddagen, når jeg kommer hjem – aldrig til morgenmad 🙂 Kan på ingen måde vente i timevis førend jeg får morgenmad!

  3. Om jeg begriber, hvordan du får det bagt til morgenmad! Vi stod op for to timer siden, og brødet er stadig i ovnen! Men det dufter og ser utroligt godt ud! Jeg glæder mig.

  4. Jeg synes faktisk at jo mindre gær man bruger, jo længere tid holder brødet sig saftigt. Jeg kan kun anbefale at prøve det af.

  5. Kære Signe
    Det lyder virkeligt som en dejligt, saftigt brød. Når jeg bager, synes jeg ofte, at brødet er kedeligt dagen efter. Det lyder i øvrigt lidt vildt med så lidt gær. Det har jeg aldrig set før. Spændende.
    Kh Nadia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.