Majschowder

Lige for tiden er jeg møgtræt af pasta. Jeg har haft en del sene arbejdsdage de sidste uger, og det betyder altså ofte nem mad i form af pastaretter. I denne uge satte jeg mig for at lave madplan, simpelthen for at holde pastaen fra døren (eller tallerkenerne…). Det har så betydet at vi nu i to dage har fået mad ungerne ikke var så vilde med, men det er altså bare ærgerligt. Der er altid brød, og så må de jo spise det. De dyppede da brødet i suppen, så det er vel en start 🙂
Jeg fandt et par lækre opskrifter på majschowder som inspiration (fx denne), men droppede det spicy til fordel for frisk salvie, som jeg har massevis af i haven. De første år jeg havde salvie, syntes jeg at det var for kraftigt smagende og brugte det næsten ikke, men nu kan jeg ikke få nok – jeg synes simpelthen salvie har sådan en delikat smag, og samtidig er så kraftigt smagende at det kan tåle masser af varme uden at miste smag. Det gror værre end ukrudt, så med mindre du er ligeså vild med salvie som mig, skal du nok plante det i en krukke.
Denne suppe er meget tyk (det som Rachael Ray kalder stoup; en blanding af stew og soup), og jeg valgte ikke at blende den helt fint, men bare give den et par drøn med stavblenderen, så der stadig er tekstur i majsene og nogle hele kartoffeltern. Som altid bruger jeg fond fra fryseren (denne var en lammefond), men en god grøntsagsbouillon kan sagtens bruges i stedet.

Majschowder (4 pers.)
3 løg
4 mellemstore kartofler
2 fed hvidløg
250 g frosne eller friske majs
10 blade salvie
½ l. fond
½ l. kogende vand
2 spsk æbleeddike
salt og peberIMG_0841

Skræl kartoflerne og skær dem i grove tern. Hak løg og hvidløg. Snit salviebladene fint (læg dem ovenpå hinanden, rul dem sammen og skær i fine strimler). Kom en spsk olivenolie i en sauterpande eller gryde, og svits løg, hvidløg og salvie ved medium varme. De skal ikke tage farve, blot falde sammen. Tilsæt kartoflerne og rør indtil de begynder at sætte sig fast på bunden af gryden. Tilsæt eddiken og lad det koge væk. Tilsæt fond og kogende vand, sæt låg på gryden og lad suppen simre i 20 minutter (kartoflerne skal være meget møre). Tilsæt majs og lad suppen koge i yderligere 3-4 minutter. IMG_0846
Giv den et par drøn med stavblenderen og smag den til med salt og peber. Majs søder meget, så smag på suppen – er den blevet for sød, kan du justere smagen med et par dråber eddike.
Server med masser af friskbagt brød.

IMG_0854

2 kommentarer
  • Elsebeth siger:

    Lige et par tip: Når din salvie begynder at sætte knopper, så snup lige nogle af dem og put i salaten. Jeg bruger også blomsterbladene fra purløg.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *