Signe Vinther, rendyrket foodie
Jeg er tosset med mad, simpelthen rendyrket foodie! Jeg kan relatere langt de fleste samtaleemner til mad - og er altid god for en opskrift på stort set hvad som helst. Jeg kan lide at lave det meste fra bunden; jeg elsker at bage, og køber aldrig hverken brød eller kager. Jeg bryder mig generelt ikke om halv- eller helfabrikata, og det økologiske fylder også meget i mit hjem.

Jordbær-rabarbermarmelade med hyldeblomst

Jordbærsæsonen er i fuld gang, og rabarber kan man heldigvis også stadig få rundt omkring. Hyldeblomsterne synger på sidste vers, men et par pæne (ikke brune) skærme kan det nok lade sig gøre at plukke endnu.
Jeg lavede denne marmelade for første gang sidste år, og resultatet blev så godt, at jeg blev nødt til at gentage i år. Jordbær-rabarber gør virkelig noget godt for hinanden. Rabarbermarmelade smager dejligt i sig selv, og det gør jordbær for så vidt også, men sammen bliver det virkelig fantastisk. Rabarberens syre understøtter smagen af jordbær og alt bliver godt – jeg har ladet mig fortælle at stikkelsbær kan lidt det samme, men jeg har endnu ikke prøvet det.
Parfumen fra hyldeblomsterne giver et dejligt “wiff” af sommer, men kan du ikke finde hyldeblomster, er citronskal også dejligt.
Jeg laver ofte marmelade i store mængder, det er bare SÅ dejligt at åbne sådan et glas sommer i marts måned, og så bliver folk i min omgangskreds begavet med marmelade i tide og utide. Jeg har skaleret opskriften ned, så du ikke behøver at tømme en jordbærmark, men gang endelig op efter behov.

Jordbær-rabarbermarmelade med hyldeblomst (3-4 glas)
500 g jordbær (ordnet vægt)
500 g rabarber (ordnet vægt)
500 g sukker
1 tsk Rød Melatin
1 hyldeskærm
Atamon eller vodka til at skylle glassene i

Skær jordbærrene i kvarte og kom dem i en stor gryde. Skær rabarberstænglerne i 2 cm’s stykker og pyt dem i gryden med jordbær. Sæt låg på gryden og sæt den over på svag varme. Bærrene begynder ret hurtigt at safte, så marmeladen bliver altså ikke tør uden vand.
Ryst hyldeskærmen godt (vi kan bedst lide vegetarisk marmelade), og klip blomsterne af stænglerne; det er meningen at du står med en masse små blomster, der ikke hænger sammen i “klaser” til sidst.
Tag 2 spsk sukker fra og bland med den Røde Melatin. Skold dine glas i varmt vand og ryst dem så med Atamon. Lad dem stå til afdrypning på et rent viskestykke.
Nu skulle bær og rabarber gerne småkoge. Tilsæt sukker og lad det koge op ved medium varme. Rør i det og lad det koge i 5 minutter. Tilsæt dernæst sukker blandet med Rød Melatin og lad det koge i yderligere 2 minutter. Tag gryden af varmen og brug nu en grydeske til at røre rundt i den samme retning, til alle luftbobler er forsvundet – det kan godt tage et par minutter.
Tilsæt nu hyldeblomsterne, rør rundt og hæld marmeladen på glas. Husk at fylde glassene helt op og sæt låg på med det samme; det øger holdbarheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.