Gammeldags oksesteg i Römertopf

Da jeg var barn fik vi jævnligt gammeldags oksesteg – min far er kok af den gamle skole, så han kan bestemt nogle tricks med kød og sovs. I min verden hører der kartoffelmos og dampede urter til, samt en lækker tomatiseret sovs. Jeg kunne hverken finde en opskrift i God mad-let at lave eller i Frk. Jensen, og da jeg googlede gammeldags oksesteg fik jeg alt fra “kog stegen i vand” til “masser af urter og vin”. Jeg sjussede mig lidt frem, og endte med et fantastisk, mørt stykke kød med den skønneste sovs til.
Jeg brugte tykkam, da jeg havde det i fryseren, men en oksebov fungerer ligeså godt. Er din steg mindre, afkorter du bare stegetiden med ½-1 time. Min var heldigvis så stor, at der er til en gang biksemad på søndag – mmmmm!

Gammeldags oksesteg i Römertopf (8-10 pers.)
2 kg oksetykkam (gerne snøret)
½ fl. rødvin
1 ds. konc. tomatpure
1 pastinak
2 gulerødder
1 løg
3 fed hvidløg
1 spsk frisk timian
salt og peber

Kom tomatpure og vin i bunden af Römertopfen og rør det sammen. Skræl gulerødder og pastinak og hak dem groft. Pil løg og hvidløg og hak begge dele. Kom urter i bunden af stegesoen sammen med timian, salt og peber.  Brun stegen på alle sider på en varm pande (fedtstof er overflødigt her). Læg stegen i Römertopfen, sæt låget på og kom den i ovnen ved 150 grader i 4 timer.
Tag stegen ud af ovnen, læg den i et fad, og hold den varm. Sigt sovsen over i en gryde, og pres urterne med et piskeris, så de jævner sovsen let. Kog sovsen lidt ind (bulderkog i 10 minutter), jævn den evt. med lidt maizena, og server med kartoffelmos og dampede urter (groftrevet pastinak og gulerod, samt en fintsnittet porre, der blot har fået et opkog i saltet vand).

Print Friendly, PDF & Email
Etiket: , , , , , , ,

30 Comments on “Gammeldags oksesteg i Römertopf

 1. Tak. Det giver mere mening, og så må jeg altså prøve det. Min Romertopf bliver ikke brugt nok, så nu skal det være!

 2. Ser rigtig godt ud, og jeg er nok lidt tungnem, men de urter du putter i rødvinen og steger med i stegesoen, er det dem der også bliver til groftrevede, dampede urter til sidst, eller er de bare i som smag til sovsen? Eller hvordan hænger det ellers sammen?

  • Nej, det er ikke de samme urter. Efter 4 timer i ovnen er de temmelig smattede og bruges blot til at jævne sovsen med. Du skal rive nogle friske urter og snitte en porre for at få et lidt friskere tilbehør

 3. Ja det kan godt betale sig at investere i godt kød (og dyrevelfærd), – jeg lavede denne skønne ret igår, og det blev super lækkert mørt og velsmagende – med en økologisk oksetykkam fra Krogagergård ;o)

 4. Nu har jeg været ude og købe kød – og jeg har fået mig en stegeso. Har aldrig prøvet at lave nogle af delene. Et stykke kød som dit, men bare i størrelse 1100 gram – hvor lang tid tror du, at sådan et skal have i stegeso?

  Din opskrift ser lækker ud.

 5. Kød fra stressede dyr kan tilsyneladende ikke hverken koges eller steges mørt.
  Forsøgte engang med kalkun, der havde været jagtet timevis i indhegningen af et rovdyr. De andre døde af skræk, men en overlevede og vi mente, den kunne slagtes.
  Det blev den straks, men ligegyldigt, hvad jeg gjorde, blev det kun til seje trevler.

 6. Husk at Römertopfen skal lægges i blød i vand minimum 10 minutter, gerne 30, før den sættes ind i en kold ovn.

  • Det er måske nødvendigt med en ny Rømertopf, men min er forholdvis brugt, så den er “mættet”. Desuden kommer jeg altid væske i sammen med kødet.

 7. Hej, lige en info til jer der skriver den blev sej, det er ofte fordi den er lavet forkert i ovn. Den tørre luft fra ovn må ikke komme til kødet, derfor skal der låg og vand over stegen for at den bliver mør og saftig. Ellers skal den steges med gryde.

 8. Jeg skal have gammeldags oksesteg i morgen. Leder efter lidt inspiration og faldt så over din gode opskrift. Vil prøve den og servere med ovnbagte jordskokker 🙂
  Min datter er også meget kræsen, men hun er også kun 6½ måneder 🙂

  • Ja, i den alder hører det vist med kun at spise få, udvalgte ting 🙂 Jeg håber at stegen bliver ligeså god som vores var!

   • Den blev desværre lidt sej, selv om den har simret i flere timer. Må ha fået fat i noget f#”%:(… lorte kød, ikke så underligt at den var på tilbud. Nu vil jeg ikke hænge supermarkedet ud (starter med F og ender med øtex), men næste gang køber jeg den hos slagteren.

    • Træls. Prøvede engang at købe en oksebov ved slagteren, hvor den efter 4 timer stadig ikke var til at tygge. Desværre tog han meget dårligt imod kritikken, så der handler jeg så ikke mere…
     Indsatsen man lægger i køkkenet er jo den samme, om råvarerne er gode eller dårlige, så det er virkelig irriterende når resultatet bliver ringe grundet dårligt kød.

 9. Hej Signe
  Jeg elsker bare at lave mad i Römertopf! Det bliver bare så dejlig mørt og saftigt. Gammeldags grydesteg får jeg ikke ret ofte, men nu får jeg jo helt lyst til det.. Med glaserede perleløg… mmmm 🙂 Tak for inspirationen!
  Venlig hilsen
  Lynne

 10. Kære Signe
  Den sovs der ligner altså den slags, man har lyst til at slikke at tallerkenen efterfølgende for at få den sidste dråbe med 🙂
  Kh Nadia

  • Den yngste syntes den var for “stærk” (aka kraftig i smagen), men hun er heller ikke den store sovsespiser. Vi andre spiste til vi var ved at revne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.