Baked beans

For en måneds tid siden faldt jeg over en opskrift på baked beans på en amerikansk blog. Den så spændende ud, og helt anderledes end sidst hvor jeg prøvede mig ud i kunsten at lave baked beans, som bestod i noget med god tomatsovs, underkogte bønner og en god time i ovnen – resultatet var mildest talt nedslående; stadig underkogte bønner i tomatsovs. Jeg har siden fundet ud af at syre og sødme får kogetiden for bønner til at stige gevaldigt, men LANG tid og svag varme kan altså godt få bønnerne til at blive gennemkogte, og med masser af smag som ekstra bonus.
Næste gang jeg benytter denne opskrift, vil jeg lave dobbelt portion og så bruge römertopfen til at koge bønnerne i, for med et almindeligt ildfast fad med låg, fordamper en del af væsken, og man bliver nødt til at tilføre et par ekstra deciliter vand undervejs. De færdige bønner kan så bare fryses i portionsposer, eller spises over et par dage – de smager alligevel bedst dagen derpå.
Vi fik bønnerne sammen med tortillas, hvilket var enormt lækkert, men i dag på brød med spejlæg og lidt ketchup var det bare suverænt. De kan selvfølgelig også serveres til en klassisk English Breakfast, eller måske som Nadias bagte kartofler med chili con carne – bare med et skud tabasco. Mulighederne er mange, og bønnerne er i hvert fald superlækre og HELT anderledes end de klassiske Heinz fra dåse.

Baked beans (4-6 pers.)
250 g tørrede bønner (jeg brugte kidney)
2 spsk dijonsennep
½ dl mørk sirup (evt. agave)
½ dl mørkt muscavado sukker (eller brun farin)
1 knsp stødt nellike
125 g bacon
1 lille løg
3 dl kogende vand + evt. 2 dl efter nogle timer

Stil bønnerne i blød i rigeligt vand natten over.
Hak løget fint og skær baconen i tern. Bland muscavado, sirup, st. nellike og sennep med kogende vand. 
Kom halvdelen af baconen i et ildfast fad med låg. Kom halvdelen af bønnerne ovenpå. Kom det hakkede løg ovenpå og top med bønner og til sidst resten af baconen. Hæld væsken over, sæt låget på og kom hele baduljen i ovnen. 125 grader i 8 timer. Der skal evt. tilsættes et par dl. ekstra vand efter nogle timer, hvis låget ikke er helt tætsluttende. Tag fadet ud af ovnen og smag om bønnerne er gennemkogte. Kom lidt salt i hvis det er tiltrængt (alt efter hvor salt en bacon du har brugt), rør og lad det trække.
Bønnerne smager bedst dagen derpå, men er også gode med det samme.

 

9 kommentarer
  • Anne siger:

    Baked beans på dåse er altså også slemme. Jeg kender ingen, der spiser dem, men der må alligevel være en del, siden de er i Faktas sortiment, og ting skal sælge forholdsvis godt, før de kommer det. Men dine lyder gode. 🙂

  • Signe siger:

    Janus er vild med de der dåse-nogen – og har fået Olivia med på vognen. Hun kunne jo så ikke lide dem her 🙁 Det kommer forhåbentlig.

  • heidi siger:

    De ser gode ud!
    Det kan nu faktisk godt lade sig gøre at lave baked beans med dåsebønner – mange siger at dem fra Heinz (som er hvide bønner), som man feks. kan få i Fakta, er de bedste dåsebønner da de ikke koger ud. Jeg har lavet dem efter en opskrift hvor de står i ovnen i ca. 2 timer, og de bliver virkelig gode.
    Bare et tip hvis du en dag glemmer at sætte bønner i blød 🙂

    • Signe siger:

      tak for tippet. Jeg har altid kogte bønner i fryseren, da jeg synes de hjemmekogte bønner har meget mere smag end dem fra dåse 🙂

  • Zania Kaas siger:

    Mums… Baked Beans… Den må prøves!

  • rolf siger:

    her i canada bruger jeg altid in “slow-cooker” ogsaa kaldet en “crock-pot” naar jeg laver baked beans. Elsker baked means med bacon som morgenmad

    • Signe siger:

      Slow-cookers er nærmest umulige at opdrive i Danmark, så vi må ty til Römertopfen i stedet. Jeg forbandt primært baked beans med Heinz på dåse, og det er ikke lige min favorit (alt for sødt), så det var lækkert at lave en godt, hjemmegjort alternativ

  • Skriv et svar til rolf Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *