Ricottais

Jeg ved godt at is med flødeost lyder mærkværdigt, men ricotta er mild og cremet og giver isen en utrolig lækker konsistens. Ricotta er lavet af vallen, der bliver til overs efter osteproduktion, og har derfor en forholdsvis lav fedtprocent (ca. 8 %), og en let sødlig smag. Jeg har oftest brugt ricotta til at blande med spinat (eller med skinke, som her)og komme indeni pasta, men har da også fået serveret decideret ricottatærte som dessert i Italien (har desværre aldrig fundet en ordentlig opskrift på en sådan), så osten egner sig rigtig godt i det søde køkken såvel som det salte.
I sidste uge havde min lokale Kvickly ricotta på dato til kr 3,95, så der røg et par stykker i kurven, hvoraf den ene gik til dagens is. Virkelig delikat is med en let smag af vanilje og citronskal, samt med lidt knas fra mandler og chokolade – meget anbefalelsesværdig. Tak til Piskeriset for at henlede min opmærksomhed på ricottaisens eksistens.
Jeg kørte isen i min ismaskine, men den kan måske nok fryses i en flad beholder og så blot røres igennem hver halve time – prøv dig frem.

Ricottais (1,3 liter)
250 g ricottaIMG_1324
2 dl sødmælk
2 dl sukker
2½ dl piskefløde
2 tsk fintrevet citronskal
marven fra ½ vaniljestang (eller 2 tsk vaniljeessens)
50 g mandelsplitter (eller hakkede mandler)
50 g hakket mørk chokolade

Kom ricotta, sødmælk og sukker i et blenderglas og giv det et par drøn med stavblenderen (sukkeret opløses ikke helt, men det mærkes ikke i den færdige is). Tilsæt vanilje og citronskal. Blend lidt mere og tilsæt så piskefløden.
Kør massen i ismaskinen af to omgange (man må kun komme 600 ml i ad gangen). Når isen er cremet kommes den op i en bøtte, chokolade og mandler vendes forsigtigt i, og låget sættes på. Sæt isen i fryseren i mindst en time.

IMG_1328

5 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Jamen selv tak! Og perfekt med dato-ricottaen (sk*degodt tilbud). Sådan en kugle is kunne jeg da godt guffe lige nu 🙂

  • Tina siger:

    Det lyder skønt og skal prøves. Jeg laver selv feta og derefter ricotta af vaklen. Jeg har lavet ricottatærte, som vi synes smagte skønt. Den var fra bogen “tænd på tærter…”

    • Signe siger:

      Hjemmelavet ost har jeg endnu til gode at kaste mig over, det lyder som et spændende projekt. Jeg må se om den bog kan findes på biblioteket, tak 🙂

  • Skriv et svar til Piskeriset Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *