Rødgrød

Som barn brød jeg mig ikke om rødgrød; det der sigtede saft med stivelse i – ydrk! Jeg kan huske engang hvor min far havde stået og lavet rødgrød sammen med min storebror, og det stod og stivnede i køleren. Så syntes jeg at det da skulle røres i – det blev det ikke specielt kønt af (og jeg fik ret meget skældud!).
Vi ferierer i mine forældres hus i disse dage, og på fællesarealerne er der temmelig mange planteøer – fyldt med bærbuske! Forleden var den yngste datter og jeg så ude og plukke solbær, hindbær og ribs – i alt havde vi plukket 1,6 kg bær (renset vægt). En ting er gode råvarer, men GRATIS gode råvarer er bare endnu bedre 😉

Da datteren egentlig ikke er så glad for bær, besluttede vi at lave saft af en del, men lidt rødgrød til dessert blev det heldigvis også til. Portionen passede til 6 (4, hvis man skal have flere gange). Vi spiser det med mælk, men er man til fløde, kan det bestemt også bruges.

Rødgrød (4-6 pers.)

600 g blandede bær (solbær, ribs, hindbær, stikkelsbær)
150 g rørsukker
1 dl vand
1½ spsk kartoffelmel + lidt ekstra vand
evt. mandelsplitter

Rens bærrene og vend dem med vand og sukker i en gryde. Lad det trække ved stuetemperatur i et par timer – til bærrene safter.
Varm gryden op ved moderat varme, rør forsigtigt undervejs. Lad grøden koge ca. 3 minutter og tag den væk fra blusset. Opløs kartoffelmelet i vand, og hæld jævningen i grøden, rør godt og lad grøden afkøle i en skål.
Pyntes evt. med mandelsplitter og serveres med mælk og/eller fløde ved siden af!


10 kommentarer
  • Mette Lindgaard siger:

    Sikke pudsigt, jeg har netop tænkt meget på rødgrød de seneste dage. Uhm, det ser godt ud!

  • […] stået og lavet rødgrød sammen med min storebror, og det stod og stivnede i køleren. … Læs resten →Rødgrød Posted in Signes Mad « 200 indlæg og 132.409 ord senere You can leave a […]

  • […] datteren og jeg forleden havde plukket bær til rødgrød, lovede jeg jo også at vi skulle lave saft. Fremgangsmåden i de fleste former for saft er […]

  • Jeg har aldrig serveret rødgrød for min datter, da hun var lille, hvilket hun beklagede sig over den anden dag, da hendes mand lavede rødgrød med fløde til os gæster ikke mindst for sjov og til ære for en australier på besøg.
    Det var den mest lækre “dessert”.
    Jeg blev så overrasket, for jeg kender også det der klistrede stads fra min barndom – og er aldrig før blevet præsenteret for en super lækker udgave af den gamle ellers så sunde spise.

    • Signe siger:

      Jeg er stadig ikke så vilde med den der sigtede, lidt for stive rødgrød som jeg husker fra barndommen – men denne bløde, vitaminmættede frugtsag er bare en helt anden ret 🙂

  • […] blev til en dejlig gang rødgrød sammen med en bakke jordbær. Udover de 5 dages forberedelse de salte solbær kræver, er der ikke […]

  • […] er til bagning over vinteren. Af den kæmpe kasse solbær fra Ømosebær har jeg lavet saft, is, rødgrød, marmelade og sat en enkelt portion solbærrom over. Det er da fuld […]

  • […] til adskillige ting: Marmelade (selvfølgelig) – en version med vanilje og én med lakrids, saft, rødgrød, en salat med solbærdressing (opskrift følger), masser af bær til fryseren samt denne skønne […]

  • […] et formidabelt bær at sylte med (prøv fx disse syltede stikkelbær), og det smager også skønt i rødgrød. Egentlig er det røde stikkelsbær jeg har plukket, men da jeg primært valgte de umodne, blev […]

  • Skriv et svar til Stikkelsbærmarmelade med citron | Signes Mad Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *