Oksebov i sort øl

Som nævnt fik vi en lækker gang oksebov inden den amerikanske æbletærte, og den opskrift skal I da ikke snydes for.
Okseboven blev serveret med bagt rodfrugtmos; bagekartofler, pastinakker og jordskokker kogt og moset med mælk og æg, smagt til med salt og peber samt en håndfuld hakkede hasselnødder. Bagt i 30 min.
Derudover var der en dejlig svampestuvning lavet af skovens friske rørhatte, ca 1 liter (alternativt østershatte eller kantareller) ristet med lidt løg og hvidløg. Lidt hvidvin hældes på og koges ned og derefter 1/4 l piskefløde. Kog det sammen og smag til med salt og peber. Kom en håndfuld hakket persille i ved servering.

Oksebov i sort øl (6-7 pers)
1 oksebov af min. 1,5 kg
1 porter (jeg brugte den fra Thisted)
1 løg
2 pastinakker
2 fed hvidløg
1 dusk persille (1/2 bundt)
10 sorte peberkorn
1 dl piskefløde

Rens grøntsagerne og hak dem groft. Kom dem i en ovnfast gryde eller Römertopf. Tør okseboven med et stykke køkkenrulle og brun den på en meget varm pande med olie. Kom den brunede bov ned ovenpå grøntsagerne og hæld øllen over. Drys med lidt salt. Sæt låget på gryden og sæt den i en 125 grader varm ovn i 6 timer. Kødet skal begynde at løsne sig fra benet, så er den færdig.
Sigt skyen over i en gryde og kog den op. Lad den spilkoge i 10 minutter. Jævn skyen med lidt maizena rørt op i vand. Hæld piskefløden i sovsen og smag til med salt og peber.
Skær boven i skiver og server med mos og svampe.

6 kommentarer
  • Marie siger:

    Mmmm, kan bare dufte efteråret i denne ret. Og den svampestuvning gad jeg godt inhalere lige nu!

  • Maria siger:

    Jeg er lige kommet til at investere i en kvart kalv, og tænkere om kalvebov mon skal have lige så lang tid. Har du nogen idé?

    • Signe siger:

      Kommet til… 🙂
      En kalvebov er selvfølgelig mindre end en oksebov og skal derfor tilberedes i kortere tid. Denne tilberedningsmetode er meget skånsom, så en time “for længe” gør ikke noget. Min vurdering er mindst 4 timer hvis boven kun vejer et kilo. Prøv dig frem

  • Rune siger:

    Hej

    Vi har en gammel gasovn, som ikke kan gå længere ned end 150 grader. Tror du, det kan lade sig gøre at tilberede okseboven i stegeso i den ovn, eller skal jeg lade den stå i en stor gryde og simre i stedet? Jeg ejer desværre heller ingen stegegryde, kun metalgryder, tror du det kan gå?

    Hilsen Rune

    • Signe siger:

      Hej
      Du kan sagtens komme den i ovnen ved 150 grader – kig til den efter 3-4 timer, så er den formentlig færdig. Passer det ikke helt med resten af aftensmaden, pakker du bare gryden ind i et par håndklæder, så holder den sig fint varm i mindst 1 time. Lige denne her er faktisk lavet i en metalgryde, da det er det eneste sommerhuset kan præstere 🙂
      God fornøjelse med madlavningen

  • Skriv et svar til Rune Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *