Signe Vinther, rendyrket foodie
Jeg er tosset med mad, simpelthen rendyrket foodie! Jeg kan relatere langt de fleste samtaleemner til mad - og er altid god for en opskrift på stort set hvad som helst. Jeg kan lide at lave det meste fra bunden; jeg elsker at bage, og køber aldrig hverken brød eller kager. Jeg bryder mig generelt ikke om halv- eller helfabrikata, og det økologiske fylder også meget i mit hjem.

Monkeybread

Med en evig forkærlighed for kanelsukker (se eksempler her og her), vidste jeg bare at dette måtte prøves, da jeg så Annes lækre opskrift.

For tiden er jeg i decideret opgaveland, og skal aflevere hele 3 opgaver på mandag. Jeg har skrevet de to “små”, og er nu i gang med den store – så lidt stimulanser skal der altså til. Pigerne havde nu heller intet imod det, og den yngste datter var rigtig hjælpsom til at rulle og dyppe 🙂
Selve brødet bliver enormt dekorativt, men man kan altså ikke skære skiver af det – de små boller falder ligesom fra hinanden.
Anne brugte kun 50 g smør til at dyppe, men jeg blev altså nødt til at smelte ekstra – der var simpelthen ikke nok. Desuden blandede jeg rørsukker og muscavado og kom lidt vanille i kanelsukkeret – det blev bare mums.
Monkeybread (1 randform)
4 dl mælk
1 æg
30 g gær
2 tsk sukker
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk salt
ca. 700 g ubleget hvedemel
knap 100 g smeltet smør
100 g muscavado
100 g rørsukker
2 spsk stødt kanel
marven fra ½ stang vanille
Varm mælken let op, og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt og kardemomme. Slå ægget ud i mælkeblandingen, og tilsæt mel lidt ad gangen. Ælt til en fast dej. Vend dejen i lidt olie, og læg den i en skål til hævning. Lad den hæve til dobbelt størrelse (ca. 1 time).
Slå dejen ned og del den i ca. 50 stykker. Rul til små boller. Lav kanelsukkeret klar – muscavadosukker er tit ret klumpet, så det er nemmest at blande det med fingrene.
Smør en 24 cm’s randform let, og dyp bollerne først i smør og så i kanelsukker. Kom dem op i formen og pres dem godt sammen efterhånden. Stil brødet til efterhævning i 20 minutter (til det når til kanten af formen). Bages i 45 minutter ved 175 grader på nederste rille (kom evt. lidt folie over, hvis det bliver for mørkt).
Afkøles på en rist og pyntes evt. med lidt hvid glasur.
3 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Åååhh… jeg smelter altid, når jeg ser billeder af denne kage. Den ser SÅ indbydende ud 🙂

    God idé med rørsukker og muscovado – det er dejlige ingredienser 🙂

  • Marie Ulletved Holmgaard siger:

    Mmmm det ser skamløst godt ud Signe!! Og helt enig med Piskeriset – DEJLIGE ingredienser! 🙂

  • Signe siger:

    Enhver chance for at udskifte brun farin med muscavado gribes her på adressen 🙂
    Jeg kan så melde at den også var god dagen efter – men bedst på selve dagen, ligesom snegle.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.