Dobbeltbagt æble-brombærtærte

I weekenden skulle jeg mødes med de dejlige kagedåser til en gang grin og kage. Vi har typisk en kage med hver (nøje koordineret af afholderen, og helst ikke for tunge chokoladekager, da Iben så står helt af), og spiser så til vi segner. Vi skulle have været 7, men grundet kærestefødselsdag, tømmermænd og omgangssyge, endte vi med at være 4. Til gengæld havde Iben kompenseret ved at lave både cheesecake, sønderjyske knepkager (det hedder de altså!) og biscotti – så vi endte med at spise kage til det kom ud af ørerne 🙂

Sidst vi mødtes havde jeg fået strenge ordrer på at bage mavepine-cookies, da et par af dåserne aldrig havde smagt dem (OH GRU!!!), men denne gang ville jeg selv bestemme. Grundet donationen af de mange æbler, virkede en æblekage som et oplagt valg. Jeg har fornylig købt Timm Vladimirs Køkken, hvori jeg faldt over hans Pandowdy-æbletærte (noget med New Zealand…). Idet den kræver mindst 2 slags æbler samt brombær, som jeg tilfældigt havde i fryseren, var kage-skæbnen beseglet.
Kagedåserne var begejstrede, da jeg serverede den lune tærte med en klat cremefraiche til. Det er ikke verdens kønneste tærte; faktisk blev vi enige om at den kunne forveksles med en engelsk kødtærte, hvor æblerne lignede gulerodsstykker, men til gengæld er den fuld af velsmag. Er du vild med frugttærte, kan jeg i hvert fald anbefale tærten. De to forskellige sorter æbler giver et lækkert bid til tærten, da de ikke koger ud med samme hastighed, så nogle er bløde og andre al dente, MUMS!

Dobbeltbagt æble-brombærtærte (8 pers.)
Mørdej:
250 g hvedemel
40 g flormelis
1 stang vanilje
fintrevet skal af 1 økocitron
½ tsk salt
140 g koldt smør
120 g cremefraiche, 38 %
Fyld:
4 æbler, mindst 2 forskellige sorter (jeg brugte Golden Delicious og Braeburn)
150 g brombær (gerne fra frost)
300 brun farin/muscavadosukker
40 g hvedemel
saften af 1 appelsin
fintrevet skal af 1 økocitron
rørsukker til drys

IMG_1975

Til mørdejen kommes mel, flormelis, vaniljekorn og citronskal i en foodprocessor (du kan også lave den i hånden – husk bare hurtige bevægelser, så smørret ikke bliver for blødt). Bland det grundigt og kom det kolde smør i maskinen. Kør til du har en grynet masse og tilsæt så cremefraiche – rør igen. Vend dejen ud på et bord og saml den hurtigt. Kom dejen i en plasticpose og læg den på køl i et par timer.

IMG_1980
Skræl æblerne og fjern kærnehuset. Skær dem i 8 både hver. Læg dem i en stor skål og pres appelsinsaften ud over dem. Kom desuden brombær, citronskal, mel og farin i skålen og vend forsigtigt rundt. Hæld hele baduljen i en ovnfast tærteform (ca. 25 cm i diameter).
Drys lidt mel på bordet og rul mørdejen ud, så den passer til størrelsen på din tærteform. Kom lidt vand på tærteformens kant og læg mørdejen ovenpå æblefyldet. Pres den godt til i kanten, og skær evt. overskydende dej af. Skær et lille hul i midten, så dampen kan slippe ud. Her er det så meningen at du skal drysse med rørsukker – det glemte jeg!

IMG_1982

Sæt tærten midt i en 200 grader varm ovn og bag den i ca. 30 minutter – den skal være gylden. Tag tærten ud, og bræk låget i stykker med en gaffel, tryk dem let ned i fyldet. Sæt tærten tilbage i ovnen og giv den yderligere 20 minutter, til saften bobler op over dejen, og tærten er blevet gyldenbrun.
Lad den hvile i op til en time og server den lun med cremefraiche til.

IMG_1988

5 kommentarer
  • Ibber siger:

    Hov du, der var jo også muffins fra min ovn – vi skulle jo så nødig løbe tør for kage 😀

  • Sarah siger:

    Uhmmm hvor ser den lækker ud, det må helt bestemt prøves.
    er dog aldrig blevet helt gode venner med det der mørdej, jeg forstår det simpelthen ikke, og da tærte (mørdej og frugt) er noget af min yndlings, må jeg da vist hellere få knækket mørdejs koden 🙂

    Kh Sarah

    • Signe siger:

      Det kræver bare en lidt forsigtig hånd- eller en foodprocessor. Til gengæld får du den skønneste, sprøde dej med masser af velsmag

  • Sarah siger:

    Det må blive mit næste projekt, at blive gode venner med mørdej 🙂

  • Skriv et svar til Signe Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *