Coq au vin

For omkring 8 år siden havde min søster og jeg lovet at lave et lækkert måltid til forældrene i anledning af deres 30 års bryllupsdag (!!!). Nogenlunde samtidig blev jeg så kørt ned og brækkede højre ankel ret uheldigt, hvilket betød at jeg fik sat adskillige skruer ind i anklen og blev sendt hjem fra sygehuset med en ordentlig stak morfinpiller. Jeg ved ikke om de havde meget travlt eller hvad, men sådan noget med nedtrapningsskema og den slags, blev i hvert fald glemt! Det betød så at jeg var forholdsvis dopet i en måneds tid, og at jeg for første gang i mit liv prøvede at være total ligeglad med mad (jeg ved ikke, om det er derfor man altid får så dårlig mad på sygehuset???).
Min mors veninde er sygeplejerske og anbefalede at jeg trappede ned på 12 panodiler – det betød en nat med abstinens-søvnløshed, men til gengæld kom appetitten igen. Dagen efter lavede vi så middag til forældrene; ren fransk bistro med gratinerede muslinger, coq au vin og tarte tatin – det var SÅ godt! Lige siden har jeg forbundet coq au vin med den der sublime smagsoplevelse, som det måltid gav mig – jeg havde nærmest intet spist i en måned, og så havde jeg pludselig fået appetitten igen og fik denne super lækre kylling.
Det er superb vintermad, der ikke tager mere end en god time at lave; du kan servere ris, eller en lækker krydret kartoffelmos til – hvis det skal være autentisk fransk, skal der bare et stykke godt flutes til.
Flambering intensiverer smagen, men kan sagtens undværes. Hvis du kaster dig ud i flambering, så husk at slukke for emhætten – jeg vil helst ikke være ansvarlig for brand nogen steder 🙂

Coq au vin (4-5 pers.)
1 stor kylling (14-1600 g, gerne økologisk)
½ glas perleløg
1 stort fed hvidløg
3-4 dl rødvin
1 bakke champignon; gerne de brune
80 g god bacon
krydderbuket af timian, salvie, rosmarin og sar (brug hvad du har, men timian skal helst benyttes)
½ dl cognac eller lign. (min. 40% alkohol)
1 dl mel blandet med lidt paprika, salt og peber
Olie samt smør
salt og peber
evt. lidt persille til drys

Del kyllingen i 10 stykker og vend dem i det krydrede mel. Hak hvidløget fint. Skær baconen i små tern og dræn væden fra perleløgene.
Varm en stor gryde op og rist baconen til den er helt sprød og fedtet er smeltet fra. Tag baconen op. Brun kyllingen af i baconfedtet og evt. lidt ekstra olie (alt efter hvor fed bacon, du bruger) af et par omgange. Når den sidste omgang kyllingestykker er ved at være færdige tilsættes hvidløg og perleløg, som blot skal have en smule farve. Kom resten af kyllingen og bacon tilbage i gryden. Cognac tilsættes og antændes (husk nu at slukke for emhætten!). Når flammerne begynder at dø hen, tilsættes vin og krydderbuket. Der sættes låg på gryden, og kyllingen tilberedes ved svag varme i ca. 45 minutter.
Imens kyllingen koger ordnes svampene, alt efter størrelse skæres de i halve eller kvarte, og lige inden kyllingen skal serveres, kommes de på en tør pande. Lad dem stege et par minutter og tilsæt så lidt salt og peber samt en klat smør – sving panden et par gange og hæld de stegte champignon over kyllingen. Top evt. med lidt persille og server med brød, ris eller mos – og gerne med resten af rødvinen.


6 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Nøj, hvor lyder det altså godt… det er farligt at læse sådan en opskrift – jeg bliver jo helt sulten, selvom der ikke er lang tid til, at jeg skal i seng! 😀

  • Signe siger:

    Af uvisse årsager støder man altid på de bedste opskrifter lige inden man skal i seng 🙂
    Nu er det jo heldigvis en frisk uge, hvor man kan komme i gang ved kødgryderne!

  • Marie Ulletved Holmgaard siger:

    Selvom min appetit ikke havde fejlet i en måned, husker jeg også denne middag som noget helt særligt! Alt blev simpelthen så perfekt 🙂

    Jeg må med skam melde at jeg faktisk ikke har lavet tarte tatin siden, og det er da en fejl af de helt store! Det er noget nær den bedste tærte der findes.

    Og coq'en ser vildt lækker ud Signe, den skal helt sikkert på vinterprogrammet!!

  • Klidmosteren siger:

    Åh, mums – det er bare lige noget af den lækreste behandling man kan byde en kylling 🙂

    Det er vel nok et godt mad-minde!

    Hvis du syntes at man får dårlig mad på sygehusende her, så se lige her. Det er en fyr der ligger i stræk på en engelsk sygehus og blogger om den hæslige mad han får 🙂

    Knus M

  • foodfanatic siger:

    Ej øv, skrev lige en kommentar, men den gik vist ikke igennem (hvis det er mig, der kludrer med teknikken, så beklager jeg, hvis den kommer to gange). Nå, men det jeg skrev var, at coq au vin er helt og aldeles fantastisk. Det er også en af mine 'hofretter'. Lyder som en slem omgang, du var igennem (og så at miste appetitten. Sikke noget. Det er jo næsten som at miste en nær ven).
    Ps. Fedt med din anmeldelse på tripadvisor. Så kan de lære det 🙂

  • […] er en gryderet som denne helt perfekt til det lyse kød. En del af elementerne i retten minder om coq au vin, omend dette selvfølgelig er hvidvin – desuden giver senneppen en dejlig syrlighed. Hvis du ikke […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *