Citronmåne – eller bare citronkage

I vinterferien har familien og jeg været et par dage på Sjælland, hvor vi residerede hos mine forældre. Det var nogle hyggelige dage, hvor det primære formål med besøget var at vi skulle på NOMA for at fejre forældrenes 40 års bryllupsdag. Pigerne blev meget belejligt passet hos deres faster, der bor lige i nærheden. Dagen efter var vi, for at sige det pænt, noget brugte, så da lidt kagebagning blev nævnt, var der ingen sure miner. Min mor havde fundet en opskrift i Søndagsavisen, som vist oprindeligt var fra den Claus Meyer kogebog: Almanak. I bund og grund en klassisk sandkage, med vanilje, masser af citron og lidt marcipan. Glasuren skulle have været flødeost-baseret, men da køleskabet ikke lige indeholdt den slags ost, lavede vi bare en alm. citronglasur – og godt blev det!
Vil man have kagen til at ligne en klassisk citronmåne, må man jo halvere den, og farve glasuren gul – vi kunne fint lide den sådan her!

Citronkage
150 g blødt smør
70 g revet marcipan
150 g rørsukker
marven af ½ vaniljestang
1 tsk bagepulver
4 store æg (eller 5 små)
140 g mel
revet skal af 1½ citron

Glasur:
Evt. 100 g flødeost
200 g flormelis
revet skal af ½ citron
saft af 1-2 citroner

Pisk smør, sukker, marcipan, citronskal og vanilje hvidt. Tilsæt æggene et ad gangen, og pisk godt imellem. Bland melet med bagepulver og rør det forsigtigt i æggemassen. Fordel dejen i en smurt springform (22 el. 24 cm), og bag den midt ovnen ved 190 grader i 20-25 minutter.

Lad kagen afkøle (den behøver ikke være gennemkold). Pisk glasuren sammen; kom citronsaft i til du har en lidt tyk glasur, som fordeles over kagen. Spises så hurtigt du kan komme afsted med det 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Etiket: , , , , ,

11 Comments on “Citronmåne – eller bare citronkage

  1. proever at laeve den i eftermiddag. Sidder i ottawa Canada paa 10ende aar og savner dansk mad. min 4 aarige datter er helt oppe at koere over hjemmesidens navn. Hun hedder ogsaa signe

    • Det kommer jo altid an på formen- hvis din form er mindre end foreskrevet, er kagen højere og skal dermed bage længere. Jeg bagte den ikke længere end der står i opskriften 🙂

  2. Nøj, hvor ser den god ud. Jeg har faktisk aldrig fået bagt en citronkage, hvilket jeg ellers burde, for jeg er typen der stadig får assosiationer tilbage til de “originale” dancake måner, når folk siger citronmåne til mig. Og dem har jeg aldrig kunnet lide, hverken som barn eller nu:-)

    Mange hilsner fra

    Anne.

    • Jeg tror ikke jeg har smagt sådan en citronmåne siden jeg var barn (hvilket er maaange år siden), men jeg er vild med citronskal og -saft i de fleste afskygninger, så jeg fandt den meget lækker 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.