Brød med grød

På det sidste har der været en del fokus på madspild, både i de officielle medier og i blogverdenen. Herhjemme prøver jeg også på at undgå at smide mad ud; en hund i husholdningen hjælper gevaldigt, og endvidere prøver jeg på at inkorporere rester i nye retter igen og igen. En lidt kedelig aubergine røg i kødsovsen i dag, resten af shawarmaen kom i nogle forårsruller, jeg brugte en rest muesli (frataget rosiner) til knækbrødsbagningen i sidste weekend osv. osv.
Forleden fik vi risengrød til aften, og jeg havde bare ikke rigtig lyst at lave klatkager af resten. I stedet kom det i en bøtte og på køl, og i aftes hældte jeg det i en brøddej (sammen med den ret syrlige skyr som jeg fandt bagerst i køleskabet).  Jeg har ladet mig fortælle at andre grødtyper også sagtens kan kommes i brød, så bare prøv dig frem.
I øvrigt havde jeg alligevel bagt burgerboller i går, så i stedet for gær, brugte jeg bare to dl. overhævet dej – du kan nu bare bruge lidt gær, hvis du ikke har en klat dej tilbage i røreskålen 🙂
Der kom et dejligt saftigt brød ud af “forsøget”, med en let sødlig smag fra risengrøden.

Brød med grød (2 stk.)
300 g kold risengrød
6 dl vand
1½ dl surmælksprodukt
2 tsk salt
2 dl overhævet dej eller 5 g gær
8-900 g ubleget hvedemel

Kom vand og surmælksprodukt i en røreskål, og opløs surdej eller gær heri. Tilsæt salt og risengrød. Tilsæt melet lidt ad gangen, til du har en blød dej. Dæk skålen med et låg eller film, og lad den hæve i 8-9 timer ved stuetemperatur.
Dejen hældes ud på et meldækket bord, og formes til to franskbrød. Lad dem efterhæve på en plade mens ovnen varmes op til 230 grader. Bag brødene midt i ovnen i 30 minutter, til de lyder hule når du banker dem i bunden. Lad dem afkøle på en rist.

Print Friendly, PDF & Email
Etiket: , ,

15 Comments on “Brød med grød

  1. Kan man bruge almindelig mel?
    Skal da helt sikkert have kigget efter det der ubleget mel næste gang jeg skal handle 🙂 Er det en rimelig almindelig vare?

    • Selvfølgelig kan du det. Jeg bruger enten Søris (jævnlig spotvare i Netto) eller Aurion (kig i helsekosten), men Amo er lige kommet med en ny landhvedemel som er økologisk – den har de fleste større butikker nok på hylderne. Det giver bare en ekstra dimension til det hjemmebagte brød

    • Den er god nok – dejen skal jo hæve i mange timer, og så er 5 g gær nok. Hvis du kommer 50 g i, er dejen færdighævet efter 45 min. og får slet ikke den tilsigtede smag.

  2. Det über fede ved risengrødsbrød er, at det holder sig frisk helt utrolig længe. Faktisk en grund til at jeg ret ofte sætter risengrød på bordet.

    • Nu bliver brød altid spist utroligt hurtigt her i huset, så det er sjældent nødvendigt at det holder sig frisk mere end et par dage – men fedt at vide, at det kan 🙂

    • Du har ret; men jeg skraber dog alligevel ikke ungernes rester ned i røreskålen, det bliver lidt for “restemads-agtigt” selv til mig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.